Z důvodu vytížení odesíláme balíky 2x týdně. Děkujeme za pochopení

Flame Moss (Taxiphyllum sp.)

Flame Moss 

Obecná jména

Flame Moss

Odborný název

Taxiphyllum sp. 'Plamen'

Původ

Jižní Asie a jihovýchodní Asie

Snadnost pěstování

Snadný

Aquascape

Rostlina v popředí

Výška

7-10 cm

pH

6 až 7,5

Teplota

20-28 °C

Tempo růstu

Střední až pomalý růst

Propagace

Dělení rostlin řezem

Požadavek na světlo

Nízké až střední osvětlení

Požadavky na CO2

CO2 není potřeba, ale může

pomoci zvýšit rychlost růstu.

 

 

 

Plamenný mech (Flame moss), také známý pod svým vědeckým názvem, Taxiphyllum sp. 'Flame', je jedinečný druh  vodního mechu , jehož popularita prudce roste. Přirozeně se vyskytuje ve studených říčních vodách jižní a jihovýchodní Asie. Plamenný mech je známý svým mimořádným způsobem růstu.  Jeho pozoruhodný vzhled, nízké nároky na údržbu a osvětlení z něj činí jeden z nejoblíbenějších mechů používaných jako okrasná rostlina ve sladkovodním akváriu. 

 

 

 

obrázek_2021-01-19_183944 Zajímavosti Flame Moss

  • Charakteristickým rysem tohoto mechu je jeho specifický způsob růstu. Flame moss roste spirálovitě vzhůru k hladině a jeho šlahouny připomínají „zelené“ plameny. Zde vzniklo také označení Flame Moss (plamen). Takzvané plameny vynikají obzvláště, pokud je připevněn například ke kamenu nebo kořenu.
  • Flame nemá vyvinutý kořenový systém. Z tohoto důvodu přijímá živiny z půdy a vody pomocí drobných vláknitých výrůstků, které mech používá k přilnutí k povrchu. 
  • Kvůli absenci kořenového systému není vhodné mech umístit do velkého proudy vody, který by ho mohl odtrhnout od povrchu, ke kterému je přichycen.
  • Mech může být dokonalým úkrytem pro ryby, krevety a další organismy v akváriu.

 

 Péče o "Flame moss"


Obecným pravidlem je, že plamenný mech vyžaduje náležitou péči, aby prospíval. Plamenný mech je ideální pro každého akvaristu, protože jej lze bez námahy udržovat v různých klimatických podmínkách. Nicméně napíšeme si zde pár věcí, které je třeba mít na paměti, pokud uvažujete o začlenění Taxiphyllum sp. "Plamen" do vašeho akvária.

 

obrázek_2021-01-19_183944 Požadavek na světlo Flame Moss

Flame moss nepotřebuje k fotosyntéze a růstu silné akvarijní světlo. Díky tomu je mech ideální rostlinou pro technicky nenáročná akvária, která nemají nainstalovaný bláznivý systém osvětlení. Vystavení plamenného mechu přímému slunečnímu záření po delší dobu způsobí spálení nebo vysušení mechu

 

obrázek_2021-01-19_183944 Teplota plamene mechu

Teplota vody v přirozeném prostředí je mezi 20-28°C.  Plamenné mechy preferují chladnější vodu s typem postupného proudění/cirkulace. Doporučuje se mít akvarijní filtr s pomalou cirkulací. Nebo mech umístit dále od výtoku z filtru.

obrázek_2021-01-19_183944 Flame Moss pH vody

Plamenný mech má tendenci preferovat vodu s nižší tvrdostí a úrovní PH. U plamenných mechů by mělo být pH vody v akváriu nejlépe mezi 6 až 7,5. Taxiphyllum sp. 'Flame' bude také lépe prosperovat v mírně kyselejší vodě než v zásadité.

obrázek_2021-01-19_183944 Rychlost růstu mechu plamene

Je známo, že akvarijní mech roste pomalu. Stejně jako mnoho jiných druhů akvarijního mechu je rychlost růstu Flame Moss obecně pomalá. Dostatek světla, živin a přísun CO2 však může zvýšit rychlost růstu.   

obrázek_2021-01-19_183944 Výška plamenného mechu

Flame Moss roste do výšky okolo 7-10 cm.

 

obrázek_2021-01-19_183944 Požadavek na CO2 plamenného mechu

Jako u většiny ostatních akvarijních rostlin platí i zde, že pokud budeme přidávat plynné CO2, tak bude mech lépe prosteporvat. To se nám projeví na rychlosti růstu a jeho vybarvenosti.

 

Jak pěstovat Flame Moss v akváriu


Mech je nejlepší pěstovat pod vodní hladinou. Nicméně je možné pěstování i mimo vodu tzv emerzně. Tuto variantu nedoporučuji, protože mech roste extrémně pomalu a jeho vzhled není, tak pěkný jako v jeho submerzní forma.

 

obrázek_2021-01-19_183944 Rozmnožování mechu

Mech lze rozmnožovat velmi jednoduše. Až budete mech zkracovat, tak ustřižené kousky roztrhejte nebo na nastříhejte a opět připevněte na povrch, kde bude pokračovat v růstu jako jeho starší předchůdce.

 

obrázek_2021-01-19_183944 Flame Moss na kořenu a jiném dřevu

Nejlepší způsob pěstování tohoto mechu, je připevnit mech na kořen nebo jiné dřevo v akváriu. Nejprve mech rozstříhejte na malé kousky tak 3-10mm, následně těmito kousky pokryjte plochu kořenu, kde chcete mít svůj flame moss. Doporučuji připevnit dostatečným množstvím tenkého vlasce nebo nití. (Opravdu nešetřete, jinak se vám to časem vymstí). Nedoporučuji používat lepidla, mech následně v tomto spoji uhnívá a odlupuje se od kořenu.  

 

 

  

 

 

 


obrázek_2021-01-19_183944 Flame Moss a plastové klece (kopule)

Další zajímavou alternativou umístění mechů je uzavřít mech do klece pro mechy. Mech opět rozstříhejte na menší kousky a vložte do klece na mechy. Vložte dostatečné množství po celém obvodu, protože flame moss roste pouze vzhůru, a ne do stran, tedy ať máte mech kolem dokola. Tato metoda je hodí, například pokud chcete mech rozmístit do pozadí akvária, kdy ho necháte vyrůst do větší výšky. Zároveň budete mít možnost mech kdykoliv přemístit na jiné místo.

 

obrázek_2021-01-19_183944 Vypěstujte si koberec z plamenného mechu

Flame moss roste především vzhůru, proto vytvořit koberec z tohoto mechu není jednoduché. Je třeba poctivě rozmístit dostatečné množství mechu a všechen zajistit, tak aby nevyplaval. Vypěstovat koberec z flame moss je opravdu náročné a může to trvat několik měsíců. Konečný výsledek však bude přímo dechberoucí.

 

 

 

obrázek_2021-01-19_183944 Vypěstujte si strom plamenného mechu

Flame moss je přímo ideální pro aquascaping. Jeho růst je tak jedinečný, že zaujme každého a lze použít například na imitaci stromů v akváriu. Můžete si vytvořit kmen stromu pomocí kořenů a dostatečné zručnosti. Nebo si pořídit již hotovou bonsai. Na „větve“ umístěte mech a opět upevněte pomocí vlasce. Tímto docílíte krásného stromu, který budete moci zastřihovat podle požadovaného tvaru.

 

 

 

 

Flame moss určitě není tak lehko dostupný jako ostatní oblíbené mechy. Určitě bych ho doporučil každému, který chce s mechy experimentovat.

Pokud by vás flame moss zaujal, tak se nás nebojte kontaktovat. Jelikož to je náš velice oblíbený mech, tak ho máme velikou zásobu.