Z důvodu vytížení odesíláme balíky 2x týdně. Děkujeme za pochopení

Rostlina Monte Carlo (Micranthemum Tweediei)

 

Péče o rostliny Monte Carlo

Monte Carlo (Micranthemum tweediei) je pozoruhodná rostlina tvořící vodní koberce. Roste rychle a tvoří nádhernou vodní scenérii, která přidá na rozmanitosti vašeho domácího akvária. Můžete ji pěstovat podél spodního substrátu v akváriu a pak použít řízky nebo potomky k vytvoření kaskády přes kameny.

Pěstování této rostliny nevyžaduje mnoho práce. Možná byste se však chtěli dozvědět více o této krásné rostlině a o tom, jak se o ni správně starat. Proto jsme si udělali čas na provedení základního průzkumu, aby se k vám dostaly ty nejdůležitější informace. Pojďme se na to tedy podívat.

 

Rostlina Monte Carlo

Monte Carlo není jen město v Monaku; je to také místo, kde Japonci poprvé našli rostlinu Monte Carlo v severní Argentině. Jedná se o kobercovou rostlinu, běžně známou jako Bacopita, perlorodka Montecarlo a Tweedie perlorodka s vědeckým názvem Micranthemum tweediei.

 Jak se rostlina Monte Carlo rozrůstá do stran, vytváří na substrátu sametovou podložku, která ukazuje své drobné, zaoblené listy a zářivě zelenou barvu. Rostlina pochází z Argentiny a lze ji nalézt v celé Jižní Americe. Roste podél potoků a řek a také v bažinách. Daří se jí také v řadě nádrží a v domácím akváriích.

Micranthemum je polovodní a sladkovodní akvarijní rostlina, která se pyšní různými barvami. Rostliny Micranthemum jsou odolné, všestranné a mohou prosperovat v různých klimatických podmínkách a velikostech nádrží, díky čemuž jsou oblíbené pro akvária.

 Akvarijní rostliny Micranthemum produkují běhouny v popředí a na pozadí akvárií nebo terárií a vytvářejí bohatý zářivě zelený koberec. Chcete-li vytvořit přirozený efekt trávy ve vašem akváriu, zkombinujte Micranthemum Monte Carlo s jinými akvarijními kobercovými rostlinami, jako je Hemiathus Callitrichoides. Druhy Micranthemum jsou fantastické sladkovodní akvarijní rostliny, které pomáhají poskytovat kyslík pro tropické ryby. Rostliny Micranthemum také pomáhají provzdušňovat vaši nádrž či akvárium, což má za následek šťastnější, zdravější ryby a celkově lepší kvalitu vody.

 

 

Jak pěstovat rostlinu Monte Carlo

Tomuto vodnímu klenotu se bude dařit, pokud mu poskytnete střední až jasné akvarijní světlo a hnojivo. Svěšení uvolněných výhonů možná oceníte, pokud z koberce odstraníte odřezky a přesadíte je na vyvýšený substrát.

Monte Carlo je dobrou náhradou za Dwarf Baby’s Tears, jednu z nejoblíbenějších akvarijních rostlin, na rozdíl od ní se však o Monte Carlo poměrně snadno pečuje. Při navrhování vodního prostředí pro Micranthemum Monte Carlo zvažte i přijatelné ryby. Nasadit Micranthemum do akvária, kde jsou ryby, které jedí rostliny (např. tetry) nebude nejlepší nápad.

Místo aby se Monte Carlo šířilo nahoru, šíří se směrem do stran. Pokrývají dno akvária v širokém plochém vzoru, což z nich dělá flexibilní alternativu pro nádrže různých velikostí. Koberec Monte Carla by měl být ořezán každý druhý týden nebo častěji, pokud se příliš roztahuje v nádrži. První ořezání vašeho Monte Carlo může trvat mnohem déle než jiné údržbářské řezy. Zastřihujte své rostliny zastřihovacími nůžkami asi půl palce nad substrátem.

 

Ujistěte se, že odstřižené kousky nenecháte v nádrži, protože ji zašpiní a zvýší hladinu amoniaku, což by mohlo poškodit další části vodního prostředí. Na druhou stranu Monte Carlo není náročná rostlina na údržbu a pěstování a je docela snadné ji sehnat. Mnoho místních a online prodejců vodních rostlin nabízí tuto řadu kobercových rostlin.

 

 

Je snadné pěstovat rostlinu Monte Carlo?

Monte Carlo je jednou z nejjednodušších rostlin na pěstování jako pokrývka koberců. Daří se jí ve středních až vysokých úrovních osvětlení.

Micranthemum ‘Monte Carlo’ je středně velká rostlina, které se daří při mírném až vysokém osvětlení a infuzi oxidu uhličitého, ale může se jí dařit i při snížené úrovni osvětlení a výživy. Vyvine se mnohem rychleji, pokud použijete substrát bohatý na živiny jako je Tropica Aquarium Soil. Je to tak robustní druh, že se za vhodných podmínek může snadno vyvinout jako epifyt ulpívající na skalách nebo dřevě, dodáváte-li jí prostřednictvím vodního sloupce dostatečné množství výživy. Rychle vysílá běhouny, čímž tvoří pevný koberec. Jako epifyt se vyvíjí kaskádovitě.



Výsadba rostliny Monte Carlo v akváriu

Obecně platí, že umístění Monte Carla do akvária je snadný proces. Poté, co vyjmete akvarijní rostlinu z květináče, vše, co musíte udělat, je odstranit Rockwool (Kamenná vlna). Rostlina může být poté rozřezána na 2 centimetrové části a zasazena přímo do substrátu. Monte Carlo dobře roste na jemnozrnném nebo drobnozrnném substrátu. 

V případě rostlin in-vitro, stačí opatrně opláchnout výživný gel a opět pomocí pinzety dostatečně hluboko zasadit do substrátu. 

 

Je rostlina Monte Carlo rostlina vhodná pro začátečníky?

Péče o Micranthemum Monte Carlo je ideální i pro začátečníky, díky své extrémní toleranci vůči široké škále podmínek prostředí. Je také úžasná jako kobercová vodní rostlina, která vždy dodá příjemný nádech celému akváriu.

 

 

 

Teplota vody pro rostliny Monte Carlo

 I když se tepelná potřeba rostlin může lišit, je nejlepší ji udržovat v rozmezí 20 až 25 stupňů Celsia.

 

pH rostliny Monte Carlo

Doporučuje se pravidelné testování pH akvarijní vody a správná úprava pH vody zvláště při zakládání nového akvária, aby se pH udrželo mezi 6,0 a 8,0.

 

Výška růstu rostlin Monte Carlo

Rostlina Monte Carlo má světle až středně zelený odstín, který je příjemný na pohled. Má kulovité listy o průměru 5 až 10 mm a dorůstá do výšky 3 až 6 cm.

Tato kobercová rostlina je běhoun, který vytváří na zemi husté koberce. Má dlouhé, malé kořeny a plíživé stonky s drobnými bílými květy na konci, i když neroste o moc výše, než je inzerovaná výška.

 

 

 

Jak pěstovat rostlinu Monte Carlo na skalách

Micranthemum Monte Carlo může být pěstováno i na skále, najdete-li vhodný způsob upevnění. Pěstování rostliny na skále je snazší, pokud má skála pěknou texturu, jako je například lávový kámen s trhlinami a otvory pro uchopení kořenů.

 

Jako epifyt může Monte Carlo vyžadovat ještě tekuté hnojivo, protože nedostává žádné živiny ze substrátu. Musíte však do skalních otvorů vložit drobné kousky, aby se uchytila a vyrostla. Zastřihování bude také dobré pro regulaci růstu rostliny.

 

 

Pěstování rostlinného koberce Monte Carlo 

Po zasazení do substrátu však rostlině Monte Carlo trvá přibližně 4–8 týdnů, než plně vytvoří kompaktní rohože nebo koberce. Když je dostatek oxidu uhličitého a dobré osvětlení, tato rostlina poroste poměrně rychle a bude nutné ji pravidelně zastřihávat (každé dva týdny nebo upravovat podle vzorců růstu).

 

 

Požadavek na oxid uhličitý v rostlině Monte Carlo

Monte Carlo, stejně jako jiné rostliny, potřebuje k prospívání světlo a oxid uhličitý, jehož hladiny v nádržích jsou obecně nebývají dostatečné k tomu, aby tato rostlina vyrostla v hustý kompaktní koberec. V důsledku toho je přidávání CO2 vysoce doporučeno pro optimální vývoj rostliny.

 

V akváriu byste se měli snažit o hladinu rozpuštěného oxidu uhličitého kolem 30 ppm (částic na milion). Tato hladina je „sladká zóna“, kde je ideální růst akvarijních rostlin, zatímco ryby a jiná zvířata jsou v bezpečí.

 

Množení rostlin Monte Carlo

Micranthemum Monte Carlo se rychle šíří a snadno se rozmnožuje dělením, pokud vybrané části obsahují zdravé listy a kořeny. 

Roztrhejte masu Monte Carlo na části o šířce přibližně 1-2 cm a zasaďte je do mřížky ve vaší nádrži ve vzdálenosti jednoho nebo dvou centimetrů od sebe, abyste vytvořili ve vodním prostředí vzhled koberce. I když se to na první pohled může zdát zvláštní, rostliny se rychle rozšíří, aby zaplnily mezery a vytvořily krásný přirozený dojem trávníku.

 

Když rostliny zpočátku zasadíte, všimnete si, že se snadno uvolňují ze substrátu, což může být docela nepříjemné. Zasazením trochu hlouběji, než si myslíte, že by měly jít tomu můžete předejít. Mají tendenci sedět mnohem bezpečněji, když je pod povrchem substrátu více rostlin. Zatlačte každou rostlinu do substrátu pod úhlem 45° pomocí jemné pinzety nebo pinzety.